Ronald Groenenberg nieuwe programmamanager SOB Oostland

Berkel en Rodenrijs – Ronald Groenenberg is per 1 juli 2023 de nieuwe programmamanager van het SOB Oostland. Hij volgt hiermee Leonie van Haren op. Zij blies in februari 2022 het SOB Oostland via een herstart met succes een nieuw leven in. Aan Groenenberg de taak die opwaartse lijn door te trekken. De speerpunten daarin: de Themaweek ´Personeel en Arbeid´ van 9-13 oktober en de Bedrijvenweek van 12-16 februari 2024.


Door Arie van Driel


Groenenberg (45) is als docent Nederlands en Frans, mentor, loopbaan- en stagebegeleider bekend met het Voortgezet Onderwijs. Tussen 2014 en 2018 werkte hij onder andere als LOB- en stagecoördinator op Wolfert Lansing in Bergschenhoek. Vanuit die functie maakte hij kennis met het SOB Oostland.
Het SOB Oostland is een samenwerkingsverband van onderwijsinstellingen en bedrijven. Het zet zich in voor (loopbaan)activiteiten van het Voortgezet Onderwijs (VO), met extra aandacht voor Groen & Natuur, Zorg, Welzijn & Maatschappij, Economie & Ondernemen en Techniek. Scholen hebben Loopbaan Oriëntatie en Begeleiding (LOB) hoog op de agenda staan en zij hebben hierbij ondersteuning nodig van het bedrijfsleven. Bedrijven kunnen de leerlingen laten zien, proeven en ervaren wat een baan in een bepaald profiel inhoudt.


Profielen

Groenenberg: “Wanneer we het over profielen hebben, alleen al in het vmbo-basis, vmbo-kader en vmbo-gemengde leerweg zijn er tien profielen. Daaruit moeten de leerlingen al op jonge leeftijd een belangrijke keuze maken, waarbij soms ook combinaties van profielen mogelijk zijn. Tijdens de Themaweek kunnen ze een bedrijf bezoeken waarvan ze denken dat het wellicht bij hen past. Dat maakt de keuze misschien wat makkelijker.”

Naast de Thema- en de Bedrijvenweek vraagt ook de diversiteit van de bedrijven in het bestand van het SOB Oostland om de aandacht van de nieuwe programmamanager.
Groenenberg: “In ons bestand hebben we bijvoorbeeld nog te weinig bedrijven uit de horecabranche, uit de sector zorg & welzijn en uit de economische sector. Bij dat laatste moet je denken aan bijvoorbeeld secretaresses of (bedrijfs)administratieve krachten. Inmiddels zijn we al wel begonnen met het benaderen van ondernemingen uit die sectoren en komt er begin volgend jaar een Bedrijvendag waarop we de ondernemers de voordelen van samenwerken met ons en de scholen kunnen vertellen.”


Talent

“Mijn ervaring is dat bedrijven zich vaak richten op hoge functies. Van mij mag er wel wat meer worden gekeken naar een functie op een wat lager niveau. Als je als ondernemer een leerling van het vmbo weet te prikkelen, dan heb je een goede werknemer aan hem of haar! Wat dat lagere niveau betreft: bakkers, slagers, loodgieters, elektriciens, fietsenmakers en noem maar op, die hebben de bedrijven van vandaag de dag morgen hard nodig. Laat leerlingen van het vmbo daarom gericht kennis maken met een beroep. Bovendien heeft ieder kind talent. Alleen weet hij of zij dat vaak nog niet en moeten ze dat talent nog ontdekken.”

Nieuw zijn de website en de Stagekalender van het SOB Oostland. Beide zijn bedoeld voor alle ondernemers in Oostland (regio Lansingerland en Pijnacker-Nootdorp). In de stagekalender kunnen ondernemers precies zien in welke periodes de leerlingen van de VO-scholen hun stage hebben. Groenenberg: “Het zou fijn zijn als bedrijven hierop kunnen inspelen en stageplekken beschikbaar kunnen stellen.”

Op termijn komt er ook een SOB Nieuwsbrief, met daarin onder meer vaste punten als de agenda en informatie over de te organiseren activiteiten.