Door het zien, ervaren en beleven van de diverse mogelijkheden in de regio, kunnen de leerlingen volgend jaar hopelijk een goede, doordachte keuze maken voor een Mbo-vervolgopleiding! De Themaweek (oktober) en Bedrijvenweek (februari) zijn loopbaanactiviteiten die het SOB Oostland jaarlijks organiseert. VO-scholen benadrukken het belang van Loopbaan Oriëntatie en Begeleiding (LOB), dus aan programmamanager Ronald Groenenberg is het de taak om zoveel mogelijk bedrijven te zoeken en enthousiasmeren om deel te nemen aan deze thema- en/of bedrijvenweek en om de bedrijven, instellingen en organisaties ondersteuning te bieden bij de organisatie van bedrijfsbezoeken. 

Opleiding en doorgroeimogelijkheden 

Op dinsdag 10 oktober jl. bezochten ca.15 leerlingen van Wolfert Lansing uit Bergschenhoek het familiebedrijf Van der Helm BV in Berkel en Rodenrijs. Na ontvangst met wat limonade en een lekkernij kregen de leerlingen een uitgebreide presentatie van twee werknemers over het bedrijf dat gespecialiseerd is in Infra, Bodem & milieu, Landmeten & maatvoering, Bodemsanering , Ecologie en Biodiversiteit. Vervolgens kregen zij in kleinere groepjes een rondleiding door het bedrijf en over het buitenterrein. De leerlingen deden veel interessante informatie en indrukken op, zoals welke opleidingen zij nodig hebben om bepaalde beroepen uit te kunnen oefenen en over welke doorgroeimogelijkheden er zijn binnen en buiten het bedrijf, nadat zij straks een Mbo-diploma hebben behaald. Ook mochten zij een mini-graafmachine besturen en leerden zij hoe met asbest verontreinigde grond weer gereinigd wordt.

Leuk en leerzaam 

Van een andere orde was het bezoek aan de Brandweer Kazerne Berkelse Poort op donderdag 12 oktober jl. Ook hier kregen de leerlingen eerst een korte presentatie over ‘brandveilig’ wonen, waarbij herkenbare situaties middels video- en beeldmateriaal aan de orde werden gebracht, zoals brand in de wasdroger en vlam in de pan. Daarnaast werden er een aantal veiligheidstips gegeven door Jeffrey Molenaar, vrijwilliger bij de Brandweer. Tijdens de rondleiding kregen zij uitleg over welke materialen er allemaal in een tankautospuit en hulpverleningsvoertuig liggen en mochten zij een rondje meerijden in een brandweervoertuig. Na de rondleiding volgde er nog een praktisch gedeelte waarbij de leerlingen konden ervaren hoe het was om een brandweerpak aan te hebben en hoe zij een brand het beste kunnen blussen met een brandslang. Het bedrijfsbezoek was leuk en leerzaam. Als presentje kregen de leerlingen nog een sleutelhanger mee.